Storslått premiere for Kongoveteranene

Torsdag 8. september hadde Kongoveteranene storslått premiere i Oslo! Robert Mood innledet kort før filmen og satte den på en fin måte inn i samtiden, med krig i Ukraina og et FN som virker å være spilt helt ut på sidelinjen. Etter visningen intervjuet jeg historier Robin Sitter, som tidvis har jobbet parallelt med meg med å hente fram historiene om Kongo-operasjonen, det ble et intervju med Linda Bertheussen, med fortid som bataljonssjef i Telemarksbataljonen. Hun fortalte om hvordan det er å være på utenlandsoppdrag for forvaret i dag, og til slutt fikk vi en spennende diskusjon mellom Robert Mood og Hilde Frafjor Johnson om hva som må til for å styrke FN som fredsoperatør i dag. Her var det flere referanser til filmen, og ikke minst det ekstreme pågangsmotet daværende generalsekretær i FN, Dag Hammarskjöld, utviste for å hindre at Kongo-krisen utviklet seg til en storkrig.

En stor gruppe Kongoveteraner hadde også tatt veien til Vega i går. Mange av dem fortalte t de kjente seg igjen i filmen.

Vi vil gjerne takke alle som var med på å gjøre dette til en minnerik kveld, ikke minst alle som kom for å se filmen. Takk også til Oslo dokumentarkino som satte den opp.

Filmen skal nå ut på en liten norgesturne. Den drar først til Tromsø på tirsdag den 13. sept., der den skal vises på Verdensteateret, i samarbeid med FN sambandet. Også her blir det debatt om FN før og nå. Deretter reiser vi videre til Stavanger filmklubb på onsdag, før filmen og drar til Cinemateket i Bergen på torsdag den 16. september. Så følger en liten pause, før filmen drar videre til Lillestrøm den 19. og deretter i Bodø de 21. september.

Det er også satt opp to ekstra visninger på Vega Scene den 20. og den 22. september. Vi håper og tror denne filmen vil reise oppmerksomhet om Kongoveteranenes sak og at vi som nasjon kan føye dette viktige kapittelet i vår etterkrigshistorie til vårt kollektive minne.

(Alle bilder: Sebastian Dahl).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s